Saturday, 3 September 2011

cerita kuih raya

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..


hello hello semua.. apa khabar kah anda semua?? harap harap sihat lah kan.. takde yang tercekik kuih raya la harapnya.. hehe. dikesempatan ni aku nak ucap selamat hari raya maaf zahir dan batin. mintak maaf bebanyak kalau entry entry aku ada yang bermulut lancang sedikit. maaf dipinta dari hujung rambut sampai la kehujung kaki. 

agak lama jugak aku menyepi diri. bukan merajuk or tercekik ketupat. tapi memang aku takde kekuatan nak update blog picisan aku nih. erkk ? nak update blog pon kena ada kekuatan kah ? macam angkat berat pulak kan.. hehe.. 

tengok tajuk. cis ! hampeh ! raya dah bekurun. tapi baru nak bercerita pasal kuih raya. nampak sangat malasnyaaaa. bekurun tak update blog. orang lain dah bertahun cerita pasal raya.
tapi takpe lah aku nak cerita jugak.. dengar taw ! :)

extually banyak jugak kuih raya aku buat. yang aku rasa senang dah mudah and yang penting akan habes orang makan ja aku buat. yelah aku malam sehari lagi nak raya baru nak pulun buat kuih raya.
tapi suma aku buat sikit sikit ja. half recipe. bukan malas. tapi family aku suma jenis tak makan kuih sangat. tak baik membazir.. haha

aku takde la nak cerita suma kuih yang aku buat. aku nak cerita dua kuih yang aku baru first time buat tapi laku macam pisang panas. kejap ja habis.. salute kat diri sendiri.. *riak* bahaha

cheese kek
ni la rupa cis kek aku. tak cantik sangat. tapi cepat ja abes. tak sampai setengah jam hidang dah habis.
hebat tak aku.. percubaan pertama yang berjaya dengan jayanya. aku cilok recipe dalam internet ja.
dengan bantuan abang google. dah aku tengok mudah. jalan ja..

yang warna pelik pelik sikit tu biasa la. budak baru belajar. aku lupa nak cover dengan aluminium foil. kan dah hangus sikit. heeee.. yang penting aku buat untuk kali kedua atas permintaan kawan abang aku. dia sanggup bayar sebab nak suruh aku buat lagi :) dia cakap sedap. terharu saya !

apam dot dot
apam dot dot ni pon percubaan pertama aku.. well jadi la jugak and licin jugak la apam dot dot nih. dah ramai sangat dok post gambar apam dot dot yang cumil ni aku pon teringin la nak makan. disebabkan tak jumpa dengan kedai berdekatan cara terbaik mintak pertolongan encik google cari recipe then buat sendiri..

lepas dah bosan tengok corak yang sama aku ubah la corak corak atas apam aku tuh.. dah tak bole taruk nama apam dot dot la lepas ni.. kah kah. tapi apam aku yang warna biru tu terang sangat. scary pulak aku tengok.. kihkihkih

so tu je la yang aku nak cerita. kalau rajin korang google la recipe recipe ni try buat. senang saja.. nak dengan tak nak ja.. hehe. apam dengan kek tak cantik sangat. budak baru belajar..
(^^,)V peace !

liya cakap : kalau nak tempah cheese kek dengan apam dot dot boleh la.. kahkahkah

7 comments:

hamzah ian said...

wah.. comel berbaju biru...

kek nampak sedap pula.. hehe

palie said...

cheese cake tu nampak macam roti canai je.
nape xda kuih korea????

liya alia said...

@hamzah ian : yes ! whole family pakai baju warna nih. dah macam kumpulan nasyid pulak.teehee

liya alia said...

@palie : agak la. macam roti canai. nasib baik ada ceri. kalau tak sebijik macam roti canai kan. kek tu nipis sebab takde loyang kecik.. haha

zOeY zAu YaH said...

terliur =.="

Tulus Sweet said...

ingat nak try buat apam tu lah tis week!!!! mcm sedap je

tiefazatie said...

nie ciskek yg bakar ek?
ifa buat yg xyah bakar..teu cantik kot..haha