Sunday, 26 June 2011

diner dash realiti punyaaa

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..

dah lama tak online so bermakna dah lama jugak la tak jengguk blog aku nih.. 
ada ja masa nak online tapi aku lebih suka gunakan masa tu untuk tido.. harharhar...
tido tu nikmat lah wehh dari online nih.. hehehe

korang suma tahu tak pasal satu game yang diberi nama DINNER DASH ???  tahu tak ??
alaaaa yang jaga restoran tuh.. aku penah main game nih.... tension jugak game tuh sebab nak puaskan hati pelanggan dalam game tu memang susah.. macam macam peringkat pulak tuh...
last last aku main kejap ja.. sampai sekarang dah tak penah main..
yelahhh.. asal main tension asal main tension.. baik tak payah main.. tido lagi baik... haha


kalau korang nak tahu macam tu la dunia realiti aku di tempat keja kesayangan aku si secret recipe... 
tak cukup tangan nak layan orang memandangkan memang kaki tangan kat sana tak cukuop pon...
cuba korang main game nih pastu bayangkan aku yang tengah buat kerja...
agak agak tension tak ?? yes !!! absolutely memang tension kekadang tuh... macam nak hangin ja..
tapi kita nih keja makan gaji.. so, cara terbaik sabar jelahh...


kalau dalam game tension bole lah nak pause or tak nak main terus.. nih kat tempat keja mana boleh sayang...
aku teruskan jugak la.. nak duit kan.. untuk aku jugak... hehe :)


aku cukup gelabah and gabra kalau pelanggan dah ramai... tambah tambah kalau cuti.. tak kira la cuti apa.. cuti sekolah ka.. sabtu ahad ka.. memang ramai gilalahh.. manakan nak ambik order lagii... nak setting meja lagii.. nak hantar makanan lagii.. nak hantar minum lagii.. hantar kek lagii.. kalau pelanggan tu jenis yang faham kita tengah sibuk ok lah.. senang keja.. kalau yang jenis tak faham tu.. nak marah ja keja dia.. 
aku masuk korang dalam microwave baru tahu ! huh ! sabar jelahh :)


ada jenis pelanggan nih memang pemalas.. dah nampak aku tengah busy kaunter bayaran sekangkang kera pun malas nak bangun pegi bayar... nak jugak aku bawak bil sampai ke meja.. mengada betul !


kita sebagai pekerja kena lah sabar.. customers kan always right !
*walaupun kadang kadang tu sudah terang lagi bersuluh dia memang salah ! *

liya cakap : selamat hari ahad ! jom makan di secret recipe :)

Friday, 17 June 2011

say cheeSeeeeeeeeeeeeee :)

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..

sangat bersemangat ye kawan kawan aku nak update blog sekarang.... nih baru balik keja terus jengah blog..
lagi besemangat bila dengar dengar citer aku bakal merasa gaji sulung aku esok... yehaaaaaa !!!!!
nak shopping lah agaknya aku ni kan.. first time nak guna duit sendiri pulak..
sebelum ni dok mengabih boreh mak ayah ja.. hehe

aku nak beli kasut.. baju.. durian.. makan ramai ramai... karaoke maybe..
nak beli cheese kek banyak banyak... ermmmm... cakap pasal cheese kek ni aku baru perasan yang aku ni makin gila dengan cheese kek nih.. asal aku tengok cheese kek kat secret recipe tuh meleleh-leleh air liur..
nasib baik duit tak berapa nak ramai.. kalau tak habes suma cheese kek kat secret recipe tu aku bedal !


tapi bila pikir pikir balik aku takut jugak nak makan banyak banyak.. nanti aku transform pulak..
dari kurus keding macam lidi jadi bulat macam bola pulak.. huishhhh... tak nak den !
tapi tapi nafsu aku dengan cheese kek lagi kuat lah... even takut jadi gemuk aku makan jugak cheese kek ni banyak banyak.. sehari satu cheese kek aku bedal.. haishhhh.. teruk betul -__-'
masalahnya sekarang.. bukan cheese kek ja aku tak boleh tengok tapi suma makanan yang ada cheese aku tak boleh tengok.. alah betul.. asal tengok roti yang ada cheese aku beli..
tengok kedai ada nama cheese pon aku masok weh ! memang dah teruk penyakit aku nih..


bolehkan cheese menggemukkan ??? jom kita sama sama tengok jawapannya...
yes !!! cheese atau dikenali jugak dengan keju memang menggemukkan.. aku rasa semua orang pon dah tahu kot.. tapi kan keju ni ada macam macam jenis.. so, lain keju lain hasilnya... which means kat sini different cheeses have different fat levels...  so, ramai orang mengesyorkan supaya jangan makan keju banyak banyak.. keju baik untuk menguatkan tulang tapi kalau terlebih ambik sendiri mau ingat la kan.. ok ! itu berupa peringatan untuk diri sendiri.. :)


kat secret recipe banyak betul cheese kek.. jom aku kenalkan cheese kek- cheese kek kat secret recipe..

- blueberry cheese kek

- black forest cheese kek

- strawberry marshmallow cheese kek

- marble cheese kek

- white-dark chocolate cheese kek

- new york cheese kek

- oreo cheese kek

- cappuccino cheese kek

- yogurt cheese kek

- raspberry cheese kek

- chocolate cheese kek

- cheeze choc 

- high-fibre cheese kek

- espresso cheese kek

- green tea cheese kek

- durian cheese kek

tu jelahh kot kek yang aku nak tunjuk.. kat secret recipe banyak lagi cheese kek yang masyukk masyukk..
sebab tu la aku mudah tergoda dengan cheese kek nih.. yummy yummy

liya cakap : gaji nanti nak makan banyak banyak.. gemuk tak gemuk taruk tepi :)











entry khas buat yang bernama lelaki

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..

aku nak update secara pantas, tangkas, cepat, dan efisien nih.. sebabnya esok aku keja pagi..
nanti telajak tidur kang susah pulak den... aku nih jenis punctual.. tak suka lambat lambat.. haha

untuk makluman suma para pembaca aku ni pegi keja naik moto.. kira macam merempit jugak la..
opssss !!! kalau lambat jelahh.. kalau tak lambat aku la bawak moto paling lambat sekali aku rasa..
well well aku tak suka naik moto nih.. setiap kali aku duduk atas moto dah rasa bahang bahang neves tu..
tu baru duduk.. kalau bawak memang tahap cipan la neves aku tu.. 
yelahhh... moto kecik keta sekarang suma besar besar.. langgar aku macam mana ?? 
mintak simpang la banyak banyak.. 

tapi mahu digimana... lesen moto ja yang aku ada.. lesen keta otw.. baru L.. hehe

so aku nak tanya sikit lah dekat korang suma ni kan.. or lebih tepat aku nak tanya kaum lelaki nih.. kaum adam.. kaum lelaki rasa TERCABAR  ke kalau perempuan bawak moto lagi pantas dan tangkas dari dia ??
tercabar ka ?? tercabar ka??

ok ok.. tak kisah la laki tu bawak moto ka kereta ka tapi kalau perempuan bawak lagi laju dia rasa hilang kejantanan ka hah ??

aku pelik jugak lah hal ni kan.. sebabnya asal aku bawak laju sikit dari orang laki disebelah sebelah aku nih mesti diorang nak kejar and akan pastikan diorang berada lagi depan dari aku..
selagi tak dapat kejar selagi tu lahhhhh dok ikot ja kita si kaum perempuan nih...
aku tak suka ok !!! tak suka !!!

contohnya macam aku kena tadi masa nak pegi keja... marah betul aku..
yang si lelaki tu sibuk dengan rokok dia dalam keta.. so, bawak keta tekemut kemut ja..
yang aku nih memang lewat dah nak pegi keja.. laju menonong je aku bawak moto tu lepas keta si mamat jahanam tu.. pastu boleh pulak dia ikut aku dengan keta biru hitam dia tu.. 
kalau ikot jauh takpa lahhh. ni dekat wehhh !! kang langgar aku macam mana ??? 
sukati dia ja kann... kang aku willy depan kaw baru kaw tahu kot.. 
aku takut taw kaw buat macam tu.. takut tahu takut T.T
kaw takpe la naik keta.. aku nih moto ja moto..


lain kali pikir la jugak perasaan kami si kaum hawa yang sopan santun lemah lembut nih,,,, hehehe

liya cakap : entry nak lepas geram pon ada jugak nih ! dah jom tido :)

Thursday, 16 June 2011

meronggeng sakan

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

hari ni aku pegi jalan jalan.. yehaaaaa.... pegi tengok wayang.. hari ni kan muvi day.. so murah saja ! memang sakan la kan sebab balik keja tukar baju terus keluar pulak.. tak menyempat-nyempat ! tak tahu penat la pulak kan.. cuba kalau balik keja tu mak suruh masak ka lipat kain ka tolong kemas rumah ka tobat tobat bagi alasan penat nak rehat.. mana mak tak marah.. tak boleh buat bini nih -__-'

disebabkan dah sakan tak menyempat-nyempat nak keluar so memang tak decide lah nak tengok citer apa..
memang nak beli citer on the spot ja.. agak agak best beli lah.. pastu sampai sana pulak lambat pukul tujuh baru sampai ke destinasi... cari jelahh citer yang paling awal yang tak nak abes lambat... nanti kena balik lambat pulak.. mak marah ! so, citer yang rasa paling syiok and on the time hanyalah karak.. so layannnnn ~~


citer dah bekurun.. ramai dah tengok kot ! tapi takpe.. at least dapat jugak lepas rindu nak tengok wayang eventhough baru last week ja meronggeng tengok wayang.. hehe.. ok ! aku memang kaki wayang ! fullstop.

kali ni meronggeng dengan kawan bejiran aku jugak.. sama tempat keja umur lain lain.. aku lagi tua !
ahhhh... kisah apa aku ! janji ada orang boleh teman aku tengok wayang...

p/s : dia single ok ! haha

kejadian sebelum tengok wayang :
aku : jom makan weh ! lapaq la... plissSS
kawan : makan mana ?? mekdi ka kepci ??
aku : mekdi la.. nak double cheese burger... yummy yummy :)
kawan : jom jom.. lapaq burger jugak nih !
selepas order then tengok harga :
kawan : weh, hang cukup duit ka ??
aku : tak la weh ! 28.70 ! tak cukup nih
kawan : takpa takpa hang pi pinjam duit dekat ayu(member tempat keja)
aku pon keluar la dari mekdi nak pegi pinjam duit kat member aku di secret recipe..
malu kot nak pinjam duit kat orang.. nak beli makan pulak tu..
rupa-rupanya orang kat mekdi tu salah kira.. makanan aku dengan member aku tak sampai pon 20 ringgit taw ! malu makkkkk !

 dah pakai segak segak cantikk begaya duit tak cukup pulakkk..
yelahhh mana gaji lagi.. of cos la takde duit cekkk... dah budget tetiba lebih budget pulak.. sumpah cuak time tu.. tak taw nak korek duit celah mana.. huhu -__-'
nak saman malu kat budak mekdi tu boleh eh ??? hahaha

*tempat wajib begambar, tandas !

adios :)

liya cakap : gaji dah nak dekat.. wayang jom !



Tuesday, 14 June 2011

aku wanita bekerjaya :)

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..

hai cantikk hai kacakk hai cumil hai hensem.. sihat tak ?? sihat ?? good Alhamdullilah suma sihat sihat belaka nampaknya... dalam mood yang bagus jugak.. mungkin in good mood macam aku :)

cewahhhh... pembuka kata memberangsangkan gituu u'olllss... actually aku bukan happy apa pon cuma mood aku baik ja.... ntah rasa baikk ja.. terbaekkk dari ladang lahhh....

jom  jom selami jiwa aku sebagai pekerja di secret recipe... semenjak dua menjak nih memang ni ja la citer yang kuar dari mulut aku en.. dari blog lama sampai ke blog baru still nak citer pasal kerja aku kat secret recipe tu kan.. best sangat ka keja kat secret recipe tu kan.. best ka ??

well... sebab tu la aku nak citer dekat korang.. sebab tak suma orang ada pengalaman keja kat sana...
so, aku bebesar hati la nak citer pengalaman aku ni kan... just untuk berkongsi sesama umat... hehe

minggu training selama seminggu aku pegi keja pakai all black.. hitam habes.. dari tudung baju suar ke kasut suma hitam lahhh... 


masa mula mula masuk memang nervous habess la.. dah la takde kawan kan.. nak mesra mesra dengan orang bukan senang.. tapi bila lama lama memang gempak habess la.. syiokkk gila lah keja sana...

setakat sekarang aku keja ni aku nampak la pencapaian aku kat sana...
dari zero sampai macam macam yang aku dah boleh buat sekarang.. hebat hebat... aku menag hebattt !!!


dulu takde uniform keja sekarang dah ada.. ermmm tu kira pencapaian jugak la kan.. hehe
dulu takde kawan sekarang dah ada geng ok.. bole gosip gosip.. haishhhhh.. dosa lah !


dulu aku penah makan kek sikit ja.. sekarang bole dikatakan suma kek kat secret recipe tu dah ada dalam perut aku.. tadi baru sampai kek baru.. wholemeal kek.. ok ! yang ni pon da rasa... :)
dulu takut takut nak makan.. sekarang aku yang ajak orang makan join sekaki dengan aku...


dulu takut takut nak pegi ambik order dekat pelanggan.. sekarang berebut rebut nak pegi ambik order..
dulu tak pandai nak suggest makanan dekat pelanggan.. sekarang tak payah tengok menu makanan pon da boleh suggest kat pelanggan makanan mana yang sedap and superb !


kalau dulu pelanggan tanya ada apa dalam sesuatu masakan tu sumpah aku tak taw.. sampai kena tanya orang bahagian kitchen.. sekarang Alhamdullilah banyak yang dah tahu and senang senang ja jawab kalau pelanggan tanya.. dengan senyuman lagi aku bagi kalau kaw tanya wahai pelanggan..


sekarang nih tengok kek ja da boleh tahu nama apa.. pejam mata pon aku boleh jawab kalau korang bagi aku rasa kek tu.. suma ada dalam kepala cekk ja naa... 


yang pasti aku dah boleh tahan dengan perangai pelanggan yang macam macam tu..
aku dah tak heran pon.. korang nak marah ka apa ka aku dah tak kisah.. tapi kadang kadang memang la tinggal kesan jugal. sebal dengan perangai sesetengah pelanggan yang terlebih cerewet..

apa apa pon aku dah sayang keja aku nih.. sayang jugak orang orang dekat sana :)

liya cakap : esok saya keja pagi.. balik keja tengok wayang pulak.. muvi day kan esok :)









Monday, 13 June 2011

cari bakal isteri berdasarkan kejaya ??

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..

rasa macam dah lama kan aku tak update blog aku nih,,,
wellll... aku kan wanita bekerjaya.. masa memang padat lahh... hehehe..

aku nak kongsi pendapat sikit dengan korang korang suma nih,,,
berdasarkan pandangan aku lahhhh... version aku kann.. setiap orangkan ada pandangan masing masing...
nih pandangan aku.. kalau salah tu mohon maaf selamat hari raya :)

SITUASI A
kawan aku : aku nak cari awek nurse lahh
aku : nurse ?? asal nurse ?? sebab ??
kawan saya : nurse pandai jaga pesakit.. kalau aku kawen dengan dia confirm confirm dia pandai jaga aku jugak tak kira la sakit ka hape.. idak gituu ??
aku : owhh.. boleh ehh nilai orang macam tu ??
kawan kite : bolehhhhh

SITUASI B
rakan aku : aku nak cari awek chef lahhh.. tobat tobat pandai masak ! heaven la hidop aku.. nak makan apa suma boleh dapat ! 
aku : ehhhh kaw pon sama la dengan ******.. nak cari awek pon nak tengok keja apa... -__-'

SITUASI C
aku : wehhh kaw nak cari awek macam mana pulak ?? si *** nak awek nurse si **** nak awek chef.. kaw ??
sahabat aku : aku nak awek model lahhh.. cun doe !!!
aku : sebab cun ja ??
sahabat saya : yelahhhhh.... bangga kot dapat bini lawa... hahaha
aku : -___-'

nilahhh kawan kawan aku.. nak bini yang hebat hebat... yang superb superb ja.. diri sendiri harammm...
aku rasa kawan kawan aku ni dah salah tafsir lahhh...
mana boleh nak nilai orang tu dengan kerjaya ja... mak aku bukan model bukan chef model jauh sekali lahhh...
tapi elok ja dia jaga family aku kan.. terjaga jugak kami satu family even sakit ka tak sakit ka..
mak kaw pon bukan nurse jugak tapi family kaw ok kan kan... haha

perempuan nih even dia bukan chef kalau dah suami dan anak anak nak makan hape pon dia akan cuba sebaik mungkin untuk melaksanakan hajat si suami dan si anak anak.. cewahhhhh...
liya cakap macam orang dah kawen ja... :)

kalau nak kawen berdasarkan rupa lagilah salah... tapi tu la yang orang laki pandang sekarang..
nak rupa ja cantik... cuba korang bayangkan kecantikkan bini korang yang Maha Esa ambik balik.. korang boleh terima ka bini korang tu ?? bolehh ?? tanya lah diri sendiri..

kalau nak tengok berdasarkan kerjaya bini yang keja sebagai waiter pon ok hape..
jadi waiter ingat senang ka.. nak kena sabar dengan karenah pelanggan yang macam macam tu.. susah beb !
kawen dengan waiter dapatlah korang bini yang penyabar ye dakkk... hahaha

Jika wanita solehah dan beragama = 1
Jika dia cantik, tambah 0 kepada 1 = 10
Jika dia kaya, tambah lagi 0 = 100
Dan jika dia dari keluarga baik-baik, tambah lagi 0 = 1000

Tetapi jika yang "1" tiada, maka tiada apa yang tersisa pada wanita tersebut kecuali "0".


liya cakap : wanita yang baik untuk lelaki yang baik begitulah jugak sebaliknya :)