Monday, 1 August 2011

dulu dan sekarang

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera...

hyeeee semua.. banyak makan tak buka posa tadi ?? apa ?? banyak ?? ehhhh mana bole macam tu kalau makan banyak nanti mula la malas nak pegi semayang.. kalau malas nak pegi terawih bole terima lagi kalau malas nak semayang maghrib yang tinggal secipu ja masa lepas bebuka macam mana ?? macam mana ??
so, berenti makan lah anda sebelum kenyang :)
harap semua dapat berpuasa dengan sempurna hari ni..

bila cakap pasal puasa teringat pulak time kecik kecik aku puasa dulu..
ok aku memang agak teruk la dulu.. nakal sikit.. time puasa dulu aku suka curi makan..
tapi bukan makan dekat rumah aku.. aku makan dekat rumah kawan aku.. 
kawan aku tu setahun muda dari aku.. so, dia puasa sekerat hari ja dulu.. tapi aku, mak aku suruh puasa penuh.. so, aku memang suka pegi main rumah kawan aku tu la.. asal dia bebuka aku pon join sekali..
malang tak berbau mak kawan aku tu pegi mengreport dekat mak aku..
hambekkk kaw.. marah beno mak aku.. 
aku ingat lagi mak aku marah aku sambil baling baling cawan dekat aku..
tragis betul !! :( INSAF !

kalau bab minum air dalam bilik air tu jangan cakap la.. rajin betul aku mandi..
motif utama nak minum air.. sebab takde orang pon tahu..
noob gila kan.. padahal ALLAH kan tahu -__-'

dulu time aku muda muda cumil asal lepas buka posa cepat cepat nak pegi terawaih..
aku buat lapan ja dulu.. nak cepat balik... time aku puasa dulu best gila !
tak macam sekarang.. lepas terawih kitorang budak budak satu kampung suma main sekali...
memang best la.. dari sekolah rendah sampai yang kesekolah menengah pon ada..
tapi sekarang dah takde.. sunyi ja malam malam..
nak dengar bunyi mercun pon takde.. bosan betul !! tak rancak !!

kitorang main cilut nyorok or lebih dikenali sebagai hide and seek..
mencabar kot... bayangkan la malam malam main nyorok nyorok.. mahu tak susah nak cari dalam semak samun.. dah tak pikir bahaya dah time nie.. budak kan..

pastu kitorang main cari harta karun atau dikenali juga sebagai treasure hunt..
peneraju utama maksu aku la.. lepas terawih suma budak budak dah bekumpul depan rumah atok aku..
sebabnya nak main benda alah ni lah.. cari harta karun dalam gelap.. memang lambat la kan.. kadang kadang dekat pukul 12 malam baru nak balik rumah.. heee
talipon bekarat pon main jugak.. memang best la dulu dulu.. sekarang budak budak dah maju..
dok rumah main komputer game ja.. nak maju sikit ipad la kan.. takpon facebook blogging..
toinggggg! macam kena batang hidung sendiri !

kalau dulu puasa time terawih aku kena duduk belakang sekali la kan.. budak budak.. mana boleh duduk depan.. kalau aku duduk saf depan memang kena halau duduk belakang la kan..
bagi laluan untuk yang lebih tua di hadapan.. tapi sekarang aku tak payah takot kena halau pegi saf belakang dah.. aku dah besar.. cewahhhh !

banyak bezanya dulu dengan sekarang ni kan.. tapi kalau jadi yang terdahulu terasa meriahnya berbanding sekarang (*asal ayat rasa skema semacam ni ?? booo...*)
biasa la dunia dah maju.. zaman dah berubah..
apa apa pon selamat bulan ramadhan suma :)

liya cakap : posa biar penuh ye kawan kawan.. jangan jadi macam saya.. hehe ;)

2 comments:

Si Pujangga said...

done follow u.. selamat ramadhan..

Einaz Shah Rizal Thomas said...

1ST TIME jenguk belog ni ..
selamat ber puasa ;D